Uteaktivitet som ikke krever «tur» – lag et beriket miljø selv, eller oppsøk et nytt sted som stimulerer hundens sanser

Et beriket miljø er rett og slett et miljø tilført ting. Så lenge det ikke er giftig for hunder, eller kan skade dem på noen måte – kan nær sagt hva som helst brukes.



Stimulere hundens sanser

Hensikten med å lage et beriket miljø er å la hunden få bruke sansene sine, i et tempo som hunden velger selv. Hunden kan være i bånd, eller løs hvis området er gjerdet inn (eller dere er inne). Men vær alltid tilstede og hold øye med hunden.

La gjerne hunden få undersøke/oppleve ting som stimulerer alle sansene:

  • synet
  • smakssansen (surt, søtt, bittert)
  • luktesansen
  • hørsel
  • følesans/berøring/posisjon i rommet (trykk, berøring, hurtigheten, vibrasjon + temperaturfølsomhet kulde/varme)

Sansene er på linje med menneskets, men det er stor forskjell i kapasiteten for den enkelte sans. Mennesket har for eksempel mye bedre smakssans enn hunden – mens hunden lukter vesentlig bedre enn oss.

En ung hund trenger selvtillit. Å lukte, smake, undersøke nye ting – å tørre, og å mestre – det bygger selvtillit.

Legg frem ting som tåler å bli snust, smakt, balansert  og tråkket på. La hunden få bruke hodet og alle sansene ved å undersøke tingene i ro og mak. Gamle klær, en hanske, en presenning, en plastbeholder fylt med singel og som rasler når den blir flyttet på, pinner, kongler, mm.

Når hunden har fått nok (eller er stresset, eller sliten)  vil den bli rastløs og ikke greie konsentrere seg lenger. La hunden få bestemme varigheten. Å få lov til å velge bygger også selvtillit.

hundekurs-24-25-10-15-028
Her lukter Lissie (blanding av bordercollie, pitbull, og engelsk staff) på vann tilsatt bittelitt smak. Dypp for eksempel en tepose med urter oppi en liten stund, litt saft – eller noe som er nytt for hunden. Hunder har veldig god luktesans, og syntes dette er spennende.
hundekurs 24-25.10.15 059
Nova (golden retriever) undersøker en leke laget av tekstil. Kanskje er det lukten som gjør den spennende, utseendet – eller hva?
hundekurs 24-25.10.15 007
Alesso (schæfer) undersøker et skinn – det kan både luktes, smakes – og tråkkes (føles) på.
hundekurs 24-25.10.15 024
Lissie sjekker en gammel vannflaske. For hunden kan den være spennende både å se og å lukte på. Flyttes på kan den også. Fylt med noen kongler vil den lage lyd i tillegg.

Visste du at hunder er delvis fargeblinde?

Hunder ser ikke fargene rødt, oransje, eller gult. En rød ting som ikke lukter noe vil dermed ikke være lett for hunden å få øye på.

Sett opp en liste over steder hunden kan få være med og undersøke fritt

Å undersøke inne i garasjen, hjemme eller hos andre, er spennende. Eller hva med å la hunden få undersøke andres hage i fred og ro?

Man kan også oppsøke steder etter at andre er gått hjem, og la hunden utforske der (utenfor en butikk, eller andre steder hvor det har vært mange mennesker).

Sett opp en plan over steder hunden kan få være med og utforske.

Mange hunder har liten utholdenhet – og greier ikke konsentrere seg lenge av gangen. Vær tålmodig, bygg opp hundens selvtillit over tid. Gi hunden valgmuligheter som bygger selvtillit, og dermed også trygghet.

 

2 kommentarer om “Uteaktivitet som ikke krever «tur» – lag et beriket miljø selv, eller oppsøk et nytt sted som stimulerer hundens sanser

Legg igjen en kommentar