Vi mennesker bruker utemiljøet til mye forskjellig – i tillegg til spaserturer så gjør vi for eksempel ærender og trener. For hunden er turen først og fremst for å snuse på verden – litt som når vi leser avisen. Samtidig er det forskjell på rasene når det gjelder tempo, lengde og utholdenhet.
Bildet over er tatt på en av hundetrenersamlingene i 2016. Vi spaserer i rolig tempo, og koser oss i det flotte landskapet som er fullt av spennende lukter og lyder.
Vi er lovpålagt å mosjonere hunden vår
Loven stiller følgende krav til hundeeier:
- hunden skal ha aktivisering som passer til rasen
- hunder skal mosjoneres og aktiveres daglig
- hunden skal luftes minimum tre ganger daglig for å gjøre fra seg
- hundeeier må sørge for at hunden ikke blir utsatt for negative påkjenninger og belastninger som påvirker dyret negativt – herunder manglende beskyttelse mot vær og vind
Hva trenger en hund av mosjon?
Det finnes det ikke noe entydig svar på, for det kommer an på flere ting: hvor gammel er hunden, hva slags rase er det, har hunden spesielle behov osv.
Generelt har alle hunder behov for å røre på seg, og aktivitetsnivå må tilpasses alder og type hund. En voksen frisk hund trenger som en tommelfingerregel tre turer om dagen, hvorav den ene turen bør ha litt lengde (fem kvarter). Les alltid om din rase og finn ut hva din hund trenger.
Se også blogginnlegg om hundens behov for mat, søvn, og morsjon.
Mattilsynet skriver følgende på sine nettsider:
Hunden må luftes minst tre ganger om dagen. I tillegg til å gjøre fra seg, trenger den også å bruke både kroppen og hodet for å få tilfredsstilt sine behov. De ulike hundetypene er avlet frem for ulike «jobber» og trenger derfor ulik form for aktivitet for å være fornøyde og veltilpasset.»
Kilde: Mattilsynets «Veiledning om hold av hund«
I tillegg til mosjon trenger alle hunder også annen aktivitet, som for eksempel å oppleve nye miljøer sammen med eier, bruke nesen sin (sporøvelser ute eller inne – f.eks. søke etter godbiter eller kosedyr), eller være sammen med andre hunder. Det forebygger både adferds- og helseproblemer når man gir hunden aktivitet og mosjon som passer den enkelte hunden.
Her er noen ytterligere tips rundt mosjon:
- Valpen skal ikke gå tur, ei heller i trapper. En valp skal rusle litt rundt, ikke for langt og ikke for fort – den har behov for å snuse.
- 3 mnd gammel: er fremdeles veldig liten, og trenger kun ti minutters tur. Deretter kan man øke turen med fem minutter pr. måned. Å få bevege seg fritt i naturen på steder med passende fysiske hindringer er mye bedre for skjelettet til en valp, enn å gå tur.
- Frem til hunden er 2 år: skal ikke ha mosjon. Gå heller på langgrunne, i ulendt terreng, og gå sakte. Da bygges kjernemuskulatur. For mye tur som unghund kan gjøre at hunden utvikler for mye muskler, som blir harde og trekker seg sammen.
- Voksen hund dvs. fra 2-3 år og til den blir gammel ved 8-9 års alder, trenger som en tommelfingerregel tre turer om dagen, hvorav én av turene bør være på fem kvarter (altså litt lengde).
- Når hunden blir eldre kan ledd bli stive og lange turer bli for slitsomt. Vurdér hundens form, og ta hensyn. Ha gjerne flere korte økter og én hyggelig aktivitet pr. dag.
En hund velger seg ikke en joggetur, hvis den fikk velge
Får hunden velge, så er sakte fart øverst på listen – og nok av ting å snuse på, eller undersøke. Bare i rolig tempo er det rom for å snuse på det som passeres og møtes. Så når hunden stopper, så stopp gjerne selv også – for stanser hunden så er det gjerne en grunn til det.
Hvis du ikke har forsøkt, kan du gjøre et eksperiment. Har du forsøkt å slippe løs hunden din når dere er på en rolig plass, uten andre i nærheten, for så bare å observere hunden? Først vil den kanskje løpe litt rundt, men etter en liten stund vil den antagelig gå over til å rusle rundt og lukte og undersøke bakken der dere er. Og når den er fornøyd med snusingen så vil den sannsynligvis legge seg ned.
Her er det åpenbart også forskjell på rasene – noen hunder er avlet frem for å løpe mye. Det er likevel slik at alle hunderaser har behov for å snuse på verden.
Hva med å bytte ut sykkeltur, skitur, løpetur osv. med en snusetur?
Utover daglig tur, må hunden også få såkalt rasemessig tilpasset aktivitet jevnlig. Mosjons- og stimuleringsbehov avhenger av rase og hva hunden opprinnelig er avlet for. Jakt-, gjeter-, selskaps-, trekk- og vakthunder har ulike behov, og raser som er avlet for spesielle bruksområder kan vantrives når de ikke får utløp for naturlig atferd. For de fleste hunder vil det ikke være tilstrekkelig mosjon/aktivisering å bare slippes ut i hagen.
Kilde: Mattilsynets Tilsynsveileder for hund, side 9
Det er veldig hyggelig å gjøre ting sammen med hunden, men det må være på hundens premisser, og ikke våre.
De fleste som har hund har kanskje også hatt med hunden enten på joggetur, sykkeltur, skitur, til butikken – eller kanskje alt dette og mer til. Jeg mener ikke at hunden aldri skal være med på noe av dette, men det må være på hundens premisser og ikke våre.
Jeg syklet mye med min golden retriever da jeg var barn, og hele sykkelturen kunne til og med være på asfalt. Mens jeg trillet avgårde uten å bruke særlig mange krefter, løp hunden min lange strekk av gangen. Hunden kan ikke ta på seg joggesko med demping. Den kan ikke snakke og si at «nå trenger jeg å gå litt, for nå har jeg hold». Sykkeltur kan bli veldig monotont for hunden. Så kanskje hunden ikke trenger være med på den lange sykkelturen?
Det samme spørsmålet gjelder for skituren – er det trivelig for hunden å være med på skitur? Jeg tenker at ofte er svaret «nei». En jeg kjenner som har jobbet med hund i flere tiår uttalte at det eneste som passer når man skal gå tur med hund i snø, det er truger. Altså en meget rolig tur. Det er fryktelig krevende for en hund å løpe i skisporet, eller løssnø – og hardt føre kan skrape opp potene. Vi kan suse avgårde, mens hunden må gjøre alt selv. Jeg syntes det er fælt å se hunder som pesende og hylende spurter nedover en lang bakke, mens den speider etter eier som allerede er ute av syne.
En tur bør alltid også inneholde helt rolige partier.
Når turen har vært for mye – noen tegn
Hunden kan føle seg overveldet, og faktisk også stresset, når den kommer hjem fra tur – hvis turen har vært for lang, for slitsom, det har skjedd noe underveis som hunden er blitt redd for osv. Tegn på at det er blitt for mye for hunden kan være:
- Hunden biter i båndet sitt
- Hunden biter i buksebeinet ditt
- Hunden setter seg ned og klør seg
- Hunden rister seg uten at det ser ut til være noe i pelsen
- Hunden fyker rundt i hagen, eller stua, når dere kommer hjem fra tur
Hvis dette er tilfellet, så må du finne ut hvorfor – og få bort årsaken. Gå gjennom turen, eller det dere har gjort, og tenk over hva det kan ha vært som ble for mye.
En hund som løper rundt som en propell er full av stresshormoner.
Når været er dårlig, eller man slettes ikke har lyst til å gå tur – hva da?
Noen ganger har man slett ikke lyst til å gå ut. Er været dårlig (f.eks. tordenvær, kraftig regn, vindfullt, kaldt, mye snø) er det hunder som ikke trives med tur. Og iblant er det ok å bare gjøre fra seg, for så å gå inn igjen. La hunden være med å bestemme. Det å trekke en hund etter båndet for å tvinge gjennom en tur i ruskevær har ingen hensikt.
Har ikke hunden lyst til å gå, så forsikre deg alltid om at det ikke skyldes smerter eller sykdom.
Det går an å stimulere hunden innendørs også. Alle hunder trives med å bruke hodet, og mange hunder kan med hell gjøre mer av akkurat det. Det er faktisk nødvendig at hunden blir stimulert så den slipper å kjede seg.
Det fins mange alternativ til aktiviteter ute og inne. Se innlegget om beriket miljø for eksempler på uteaktiviteter.
Det er faktisk forbud mot å gå fra bundet hund rett ved inngangen til en butikk
Det er kanskje godt kjent, men jeg tar det med likevel: det er ikke lov å sette fra seg hunden utenfor en butikk. Det er til og med straffbart og kan håndheves med fengsel i inntil seks måneder.
Dette er for å hindre at mennesker passerer rett forbi/tett oppi hunden.
Hundeloven lyder slik:
§ 5 Forbud mot å gå fra bundet hund
Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser
Bundet utenfor en butikk risikerer man ikke bare at hunden kan bli stjålet, men setter dessuten hunden i en vanskelig situasjon. Hunden blir fratatt muligheten til å reagere naturlig hvis noen kommer bort for å hilse (den kan ikke bare gå vekk fra situasjonen). Og selv om det er mennesket som har presset hunden inn i situasjonen, så kan det få fatale følger for hunden. Så, hvis man gjerne vil ha med hunden til butikken, så kan jo én være ute sammen med hunden mens en annen er inne og handler?
PASS PÅ HUNDEN ,GIFT VEI KANTEN! Jeg har lest på facebook at noen dårlig mennesker har lagt rottergift på vei tur på kvernevik. PASS på hunden ikke spiser det.
LikerLiker
Så bra at du deler denne informssjonen!
LikerLiker
Kanskje justere dette innlegget så det blir riktig. Hundeloven sier ikke at det er ulovlig å sette en hund utenfor en butikk. Den sier at du ikke kan sette hunden rett utenfor en butikk, og hvis du leser forarbeidene så er det for at folk som skal inn i butikken skal slippe å passere hunden på nært hold.
LikerLiker
Hei, takk for din kommentar – og også for at du tar deg tid til å gjøre bloggen bedre. Jeg mener det som står er korrekt, men har endret ordlyden noe slik at dette ikke skal kunne misforstås. Hilsen Cecilie
LikerLiker
Hei.
Et lite spørsmål til ovenstående «En hund som løper rundt som en propell er full av stresshormoner.».
Betyr dette, at hvis hunden gjør det, så var turen for lang/for mye, eller kan det også skyldes at turen var for kort og hunden derfor skulle ha hatt en lengre tur – i mitt eksempel er det en valp på 6 mdr. etter gåtur på 30 min..
LikerLiker
Hei Michael!
Fint å høre fra deg. 6 måneder er veldig ungt, og en så ung hund skal nesten ikke ha tur. Det er veldig mye som skal læres, alt er nytt, og blir det for mye og overveldende så kan resultatet bli en stresset hund – så ja jeg tenker at det er snakk om en for lang tur – og helt sikkert ikke en for kort tur. Det er lett å gjøre for mye i den forstand at det etter hvert da kan renne litt over for valpen, og propelladferd blir da ofte resultatet. Propelladferd kan skyldes dagens tur, eller det kan ha bygget seg opp over tid – for det er lett å overstimulere valpen (som faktisk ikke skal gå tur – eller gå i trapper). En valp skal rusle rundt, ikke langt og ikke fort, så den får snust. Horisonten utvides gradvis. En valp på 3 måneder trenger kun 10 minutters tur, og så kan man øke med 5 minutter pr måned. Som en tommelfingerregel: 6 mnd= 25 minutters rusletur. Men ingen hunder er like, og kanskje er det enda mindre som gjelder. Det er alltid bedre å gjøre for lite, enn for mye. Å bevege seg fritt i naturen på steder med passende fysiske hindringer er mye bedre for skjelettet enn å gå tur.
Forsøk å finne ut hvorfor hunden oppfører seg som den gjør – hva kan være årsaken til at den er stresset tror du? Skjedde det noe på den turen som hunden din ikke taklet, eller kan stresset (les propelladferden) skyldes noe annet? Ting å vurdere er både helhets bildet (søvn, aktivitetsnivå, ernæring, helse), og faktorer som type sele, lengde på leiebånd, hvordan foregår møter med andre mennesker og hunder – for å nevne noe. Har du lyst til å diskutere ytterligere så send meg gjerne e-post til cecilie@gladhundblogg.no, eller ring meg på 452 50 741 for en uforpliktende prat.
Lykke til uansett!
Hilsen Cecilie
LikerLiker